top of page

WALK&TALK THERAPY (YÜRÜ&KONUŞ TERAPİSİ)

 

Adından da anlaşıldığı üzere, yürüyerek yapılan terapi seanslarıdır.  Yürüme ve konuşma terapisi, insanların yaşamlarına ya da geçmişlerine hapsolduklarını veya artık onlara uyum sağlayamadıklarını hissetmelerinin önüne geçmelerine yardımcı olur.  Dışarda olmak ve sorun hakkında konuşmak, özgürlük duygusunu yeniden hissettirir. Yürümek beyinde kan dolaşımını arttırır ve sorunlarımızı çözme konuşunda yeni fikirler üretebilmemizi sağlar. Kelimenin tam anlamıyla “ileriye doğru hareket etmek” deneyimini yaşatır ve “yolda ilerlemeye devam ettikçe, ileriye doğru nasıl hareket edebildiklerine ve kaygıyı/endişeyi geride bırakabildiklerine dair kas belleği oluşturarak” hayatımızda da ileriye doğru hareket etmeyi mümkün kılar.

 

Ayrıca zaten bütün gün evde ya da ofiste kapalı alanlarda geçen hayatımıza enerji katar.

 

Genellikle ilk seans, hava durumu kötü olduğunda ne yapılacağı hakkında hemfikir olmak ile başlar, yürüme ve konuşma terapistlerinin çoğu, birkaç damla yağmur yüzünden engellenmez, terapisine devam eder. Ancak danışanın nasıl hissettiği de önemlidir. Bu sebeple böyle bir durumda terapist seansı sonlandırma veya seansı iç mekânda tamamlama önerisinde bulunur.

 

Bununla ilgili kısa bir seans örneği;

 

Terapist Jennifer Udler, yağmur yağmaya başladığında danışanı ile seansın tam ortasındaydı. Ancak ofisinde olmak yerine, o ve genç danışanı dışardaydı, yürüyüp kaygı ve stres hakkında konuşuyorlardı, sırılsıklam oldular… Ancak kapalı alana geri döndüklerinde Udler, “Hey, halimize bak! İyiyiz! Biraz ıslağız ama, peki! Bunu hallettik! Artık bir dahaki sefere olaydan önce ve bir olay sırasında endişe duyduğumuzda bu anımızı hatırlayabiliriz.” Bu tür bir iç görü bazen terapi süreci için bir anahtar niteliğinde olabilir.

 

Neden WALK&TALK, Faydaları Neler?

 

Walk&Talk terapisi stresi azaltmak, vücut gerginliğini azaltmak, dolaşımı iyileştirmek, derin nefes almak ve müdahaleci, olumsuz ve ruminatif düşüncelerin ve duyumların temizlenmesi için bir fırsat sunar. Bu seanslar kaygıyı azaltmanıza, ruh halinizi düzenlemenize, daha dinlendirici bir uyku çekmenize ve daha fazlasına yardımcı olabilir.

 

  • Enerji verir.

  • Yüksek tansiyonu düşürür.

  • Kalbinizi güçlendirir.

  • Adrenalin ve kortizol gibi stres hormonlarını azaltır.

  • Metabolizmayı hızlandırır.

  • Uyku kaliteniz artar.

  • İnsülin seviyenizi doğal yolla düzenler.

  • Kemiklerinizi güçlendirir.

  • Demans, depresyon, Alzheimer gibi rahatsızlıklara karşı koruyucudur.

  • Bilişsel yeteneklerinizi güçlendirir.

  • Yaratıcılığı arttırır.

 

Yürüyüş beyinde yeni bağlantılar oluşmasını sağlayarak, beyin plastisitesini ve volümünü arttırarak beynimizi yılların etkisinden korur.

Fikir Nereden Geldi? 

 

Yürüyüş yapmayı çok seven bir psikolog olarak, arkadaşlarınla da bol bol yürüyüp sohbet ediyoruz. Yürürken, oturup konuşarak çözümlemekte zorlandığımız konulara farklı açılardan bakabilmeye başladığımız fark ettim. Bu sayede enerjimizi güzel bir yöne akıtmış oluyoruz, hem vücudumuz hem de zihnimiz tazeleniyor. Ne zaman canım bir şeye sıkılsa, kafama bir şey takılsa ya da işin içinden çıkamadığım bir durum içinde kalsam hep yürüyüşe çıktığımı fark ettim. Ve o yürüyüşlerin sonu hep de güzel biter. Fayda gördüğüm bu şeyi neden başkalarıyla paylaşmamayayım, seanslarım da bu durumdan yararlanmayayım diye düşündüm bir gün yine yürüyüş yaparken.

 

Terapiye başlamak birçok insan için zorlayıcı olabilir, tüm o acı veren anları yeniden yaşamak gibidir bazen. Bu yüzden de kaçınırız çoğu zaman, erteler ya da bahaneler üretiriz. Bu yürüyüşlerin herkes için çok daha yumuşak bir başlangıç olacağına inanıyorum.

 

Yürüyüşleri ikiye ayırmaya karar verdim, “terapi” içerikli ve “sohbet” içerikli olarak. Birinde bir terapi süreci boyunca nasıl bir yol izleniyorsa aynılarını yürüyerek yapacağız, diğerinde ise ister özel hayatınızla ilgili, ister bir sevdiğinizin/yakınınızın problemini konuşmak ya da isterseniz “nedir bu psikoloji” demek için başlayacağımız yürüyüşlerimiz olacak.

 

Seans İçeriği

Grup halinde ya da bireysel olarak olabilir. Süre terapi seansı ulusal olarak standart olan terapi süresi olan 40 dakika olacak. Sohbet içerikli olan yürüyüşler için 2 farklı süre seçeneği 30 ya da 60 dakikadır.

 

Yani 2-3 arkadaşta gelebilirsiniz, bebeğinizin pusetiyle de, sınıf arkadaşlarınızla psikoloji dersleri hakkında konuşmak içinde, köpeğinizle birlikte deJ

 

Anadolu yakasında Kadıköy-Bostancı güzergahındaki bir başlangıç noktası ortak olarak belirlenecek Avrupa yakasında Beşiktaş-Sarıyer güzergahındaki bir başlangıç noktası ortak olarak belirlenecektir.

 

 

 

 

 

 

 

Kaynaklar;

 

https://www.awesomelifetherapy.com/walk-talk-therapy

 

https://www.webmd.com/balance/features/walk-and-talk-therapy#1

 

https://www.washingtonpost.com/lifestyle/wellness/why-some-practitioners-of-walk-and-talk-therapy-think-it-is-especially-helpful-for-teens/2019/05/28/ab0b54d4-7272-11e9-9f06-5fc2ee80027a_story.html

 

https://www.counselling-directory.org.uk/counsellor-articles/have-you-heard-about-walk-talk-therapy

 

http://walkandtalktherapist.com/

 

http://www.transformingtogether.co.uk/counselling/

 

https://www.goldwasserpsychology.com/walk-and-talk-therapy

 

https://spiritualityhealth.com/articles/2015/05/18/awakening-walk-talk-therapy

 

https://ordinaryearth.com/tag/walk-and-talk-therapy-nyc/

 

https://podcasts.apple.com/us/podcast/on-the-couch-podcast/id1435750469

 

http://runningintriangles.com/tag/walk-and-talk-therapy/

© Copyright     2016  Beril Börekçi.

bottom of page