İyimser Çocuk Yetiştirmek
- Beril Börekçi
- 9 Tem 2018
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 20 Haz
Daha iyimser çocuklar yetiştirmek için çocuğunuzun yorumlama ve problem çözme becerilerini geliştirmeniz gerekir. Çatışmaların nasıl çözüldüğünü ve kendi kendilerini çözebildiklerini yaşamaları, görmeleri gerekir. Bu sayede sorunların çözülebilir olduğuna inanırlar.
Bebeklikten itibaren dikkat edilmesi gerekenler;
Çocuğunuzu çok uzun süre yatakta tek başına ağlatmayın. İhtiyaçlarını zamanında karşılamaya çalışın, ne zamanından önce ne de geç.
Çocuğunuza seçim olanakları sunun, örneğin; masadaki yiyeceklerden hangisinden başlamak istediğini sorun. Yalnız yemek konusunda seçimi çocuğunuza bırakırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, ona ne yemek istersin diye sormamaktır. Üç veya dört seçenek sunarak bunlardan hangisini istediğini sorun. Bu sayede hem zararlı yiyecekler istemesi durumundan hem de onu belirsizlik içinde bırakmaktan kurtulmuş olursunuz.
Çocuğunuza keşfetmesi, çevreyi tanıması için fırsatlar verin. Güvenlik problemi olmadığı sürece keşiflerini engellemeyin. Günümüz koşullarında bir çok aile çocuğunun yanından ayrılması konusunda çok tedirgin oluyor haklı olarak. Ama güvenli yerlerde gözlerinizle takip ederek sizden biraz olsun uzaklaşmasına, çevreyi öğrenmesine izin verin.
Ceza vermek durumunda kalırsanız, cezanın sebebini mutlaka iyice açıklayın. Nedenini anlamaz ve yalnızca korktuğu için yanlış davranışını değiştirirse; bu, onun güvensiz, çekingen bir birey olmasına sebep olur. Ceza vermeniz gerektiği durumlarda cezanın ne olacağını çocuğunuzla bile belirleyebilirsiniz. Fakat; bunu yaparken dikkatli olmanız gerekir. Şayet çocuklar sandığımızdan çok daha akıllı oluyorlar :)
Yatmadan önce onunla sohbet edin. O gün başına gelen iyi ve kötü olayları konuşun. Sıkıntılarından arınarak uykuya geçmesine destek olun.
Kendi hayatınızla ve duygularınızla ilgili dürüst olmaya çalışın. Çocuğunuzla yalnızca yaşanan iyi şeyleri paylaşmanız onun ileri de büyük hayal kırıkları yaşamasına sebep olur. Yalnızca kötü olayları paylaşmanız ise; dünyanın ve diğer insanların kötü ve zarar verici olduğunu düşünmesine sebep olur. Tabii, bu dengeyi sağlayabilmek için önce kendi içinizi, kendi duygularınızı dengelemeniz gerekir.
Çocuğunuzun önünde olayları nasıl değerlendirdiğinize/yorumladığınıza dikkat edin, çünkü; onlar çoğu zaman dinlemiyor gibi gözükürken bile sizi dinliyor olurlar. Kendinizin, aile fertlerinin ya da arkadaşlarınızın başına gelen olayları konuşurken dikkat edin.
Çocuğunuzun yalnızca kötümser düşüncelere sahip olduğu konularda ona alternatif, pozitif düşünceler sunun ve iyimser alternatiflerin farkına varması için yardım edin.
Comments