top of page

Nasıl Daha Başarılı Olurum?

  • Yazarın fotoğrafı: Beril Börekçi
    Beril Börekçi
  • 30 May 2018
  • 3 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 20 Haz





Sınav Kaygısını Yenmenin ve Daha Başarılı Olmanın Yolları


Sınav kaygısı ile başa çıkmak için öncelikle düşünce biçimini düzenlemek, kaygıya sebep olan düşünceleri daha olumlu veya nötr olanlar ile değiştirmek gerekmektedir. Bu düşünceler genellikle “olması gerek, şart, olmalı, olmazsa … olur” gibi kalıpları içerir. Bu düşüncelerinizin neler olduğunu tespit ederek işe başlayabilirsiniz. “Eğer … olmazsa asla mutlu/başarılı/değerli/takdir edilen olamam?” “Hayatım mahvolur, ben zaten bunu hak etmiyorum, başarısızım, güçsüzüm, başarılı olmam mümkün değil?…” Sınav stresi yaşayan her kişinin kendine ait iç sesleri bu tarz cümleler kurarak bazen gün içinde bazen de tam sınava girerken yada çıktığında bu sözleri tekrar ederek motivasyonun düşmesine sebep olur, stresi arttırır. Düşüncelerinizin neler olduğunu keşfedin, bir kağıda yazın hepsini sonra tek tek doğruluklarını sorgulayın bunu yaparken yanınızda sevdiğiniz, güvendiğiniz belki kendinize örnek aldığınız sizden yaşça büyük biri olsun. Böylece onlar tekrar karşınıza çıkmadan önce onlara karşı hazırlıklı olabilirsiniz. Yada tamamen değiştirerek onların yerine yeni daha gevşek ve olumlu cümleler koyabilirsiniz.


Bunların dışında; zaman planlaması yapmak, düzenli fiziksel aktivitede bulunmak, beslenmeye dikkat etmek, uyku düzenine özen göstermek ve gevşeme tekniklerini öğrenmek de stresi azaltmak adına faydalı olacaktır.


Kaygının belli bir orandaki varlığı motivasyonu arttırmaktadır; fakat aşırı ve kontrol edilemez miktarda olduğunda stres yükünü arttırır ve performansa yönelik güven duygusunu azaltmaktadır.


Stresi Azaltmak İçin 6 Öneri:


1. Sınava İyi Hazırlanın


İlk ve en önemli adım, sınava yeterince hazırlanmak, içinizin rahat olması, yapabileceğinizi düşünmenizi sağlar. Konuları öğrenmek için kendinize yeterince zaman verin. Çalışmanız tam verimli olamıyorsa, düzenli çalışabilen bir arkadaşınızdan bu konu destek alabilirsiniz, çalışma becerileri/tekniklerini bu konu da uzman birinden öğrenebilirsiniz. Sınava iyi hazırlanmak en önemli rahatlatıcıdır. Ben hep şu örneği veriyorum; yarın sunum yapacaksınız ve sunacağınız yazıyı yalnızca 1/2 defa okudunuz ve sunum başladı; tabiki hatırlamadığınız noktalar olur, sesiniz yada elleriniz titreyebilir, kalbiniz daha hızlı çarpar ve oldukça heyecanlanırsınız. Peki şöyle olsaydı; sunumdan önceki 3 gün boyunca her gün 1/2 sunumunuzu okusaydınız, evde sunumunuzu 4/5 kez prova etseydiniz sunumunuz nasıl geçerdi?


Sınav ile ders çalışmanın arasındaki ilişkide bu kadar açık ve orta da, çalıştıkça motivasyon yükseliyor, motivasyon yükseldikçe de daha fazla çalışma isteği geliyor. Bu durum aksi içinde aynı şekilde işliyor. Bu sebeple TEOG yada TYT/AYT sınavlarına önümüzdeki sene girecek olan öğrenciler bilin ki ne kadar çalışırsanız, kendinizi bir o kadar daha rahat hissedeceksiniz.


2. Başarılı Olduğunuzu, Hedefinize Ulaştığınızı Hayal Edin


“Ders Çalışırken Odaklanamıyorum, Ne Yapmalıyım” yazımda anlattığım gibi, kendinizi sınavda sakin, güvende, sorular çözerken hayal edin. Sınava girişinizi, sınav kağıdını herşeyi gözünüzün önüne getirmeye çalışın ve o an’ı her ayrıntısıyla hayal edin. Bu sayede kendinize yeni ve olumlu bir anı oluşturmuş olacaksınız bu da o hayali gerçekleştirmenizde size yardımcı olacaktır.


3. Gevşeme Teknikleri


Nefes egzersizi ve kas gevşetme egzersizlerini öğrenin sınavdan önceki günlerde uygulamaya başlayın. Eğer sınav sırasında kontrol edilemeyen bir heyecan yaşarsanız yada odaklanmakta zorluk çekerseniz sınav esnasında da bu teknikleri kullanabilirsiniz.


4. Sınav Yerine Erken Gidin


Yetişmek için acele etmek, geç kalacağınız için kaygılanmak stresinizin artmasına sebep olur. Fakat sınav yerine çok da erken gitmek ve orada bekleme süresini uzun tutmak da stresi arttırabilir. Sınav alanına giriş saatinden yarım saat önce orada olmanız yeterlidir. Eğer beklemek sizi heyecanlandırıyorsa yanınıza beklerken sizi oyalayacak birşey alın. Oyalanmanızı telefon/tablet gibi aletler kullanarak geçirmeyin. Sınavdan önceki mümkünse tüm gün değilse gece ve sınav sabahı telefon ve tablet kesinlikle kullanmayın.


5. Sınav Esnasında…


Eğer kaygı hissederseniz, durun ve sakinleşmeye, zihninizi toparlamaya çalışın. Saat takmayı ve saate bakmayı unutmayın. Zamanı verimli kullanamamak stresin en büyük sebeplerindendir. Sınav öncesinde zaman tutarak çalışmalar yapın, hızınızı arttırmaya çalışın.


6. Sağlığınıza Dikkat Edin


Sınava/sınavlara çalıştığınız dönemlerde sağlınızı ihmal etmemeye dikkat edin. Düzenli egzersiz, yeterli-düzenli uyku, sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Bunlar stresinizin azalmasına da yardımcı olacaktır, daha başarılı olmanıza da.



Ayrıca bir miktar stres iyidir, motivasyonunuzun artmasına yardımcı olur ;)


Herkese başarılar…




Comments


Son Paylaşımlar

© Copyright     2016  Beril Börekçi.

bottom of page